Koronavirus kao događaj Više sile

Koronavirus kao događaj Više sile
Može li se coronavirus smatrati događajem Više sile?

U ovom blogu, pokušaćemo da damo odgovor na pitanje da li Koronavirus može da se tretira kao Viša sila? Ova analiza se fokusira primarno na FIDIC Uslove Ugovaranja 1999, ali sličan pristup se može primeniti i na ostale Ugovore, u zavisnosti od pojedinačnih formulacija u Ugovoru. Dodatno, ovde možete naći i uzorni primer (nacrt) pisma za Koronavirus kao događaj Više sile.

Šta je koronavirus?

Koronavirus kao događaj Više sile
Koronavirus je izolovan u Vuhanu u Kini, krajem 2019. godine

Koronavirus je virus koji je izolovan u Vuhanu, u Kini, krajem 2019. godine. Originalni naziv ovog virusa je SARS-CoV-2. Uobičajeni domaćin ovog virusa su životinje. Kada pređe sa životinje na čoveka, lako se prenosi među ljudima. Infekcijja koju izaziva SARS-CoV-2 je naziva „CoronaVIrus Disease 2019“ (COVID-19). Trenutno, ne postoje vakcine niti tretmani za lečenje ove bolesti. Više informacija o ovom virusu je dostupno na sajtu Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO).

Svetska zdravstvena organizacija je proglasila pandemiju koronavirusa

Dana 11. marta 2020 SZO je proglasila pandemiju koronavirusa:

Kakav je uticaj koronavirusa na građevinarstvo??

Ovo je bila inicijalna kapisla da mnoge zemlje počnu da se bore protiv ovog nevidljivog neprijatelja. Najlakši način prenosa Koronavirusa je direktan kontakt između dve osobe. Zbog toga, jedna od prvih mera u zaštiti stanovništva je ograničavanje kontakta između stanovništva u celini.

Vladine mere

U cilju smanjenja kontakta među ljudima, vlade mnogih država su uvele sledeće mere:

  • Vanredno stanje
  • Ograničenje putovanja
  • Zatvaranje granica
  • Zatvaranje vrtića, škola i fakulteta
  • Zabrana javnih okupljanja
  • Zabrana kretanja
  • Ograničenje rastojanja između dve osobe (npr. najmanje 2 m)
  • Ograničenje broja osoba u jednoj grupi (npr. najviše 5 osoba)
  • Ograničenje broja osoba u jednom automobilu (npr. najviše 2 osobe)
  • Zabrana obavljajnja javnog saobraćaja
  • Zatvaranje tržnih centara, kafića i restorana
  • Zatvaranje gradilišta

Uticaj na gradilišta

Direktno ili indirektno, gore navedene mere takođe značajno utiču na gradilišta, tako da jedino manja gradilišta mogu da funkcionišu u vreme pandemije. Takve mere imaju snažan negativan efekat na normalne poslovne aktivnosti.

Te mere uzrokuju novu finansijsku recesiju. Građevinska industrija nikako nije zaštićena. Naprotiv, svaka ekonomska recesija počinje i završava se sa građevinom. Tokom poslednjih nekoliko godina, građevinska industrija u celini je bila u značajnoj ekspanziji. Svi su se pitali isto pitanje: „Do kada će ovo trajati?“. Ogovor je došao kao grom iz vedra neba: „Do sada!“. Šta sada možete da uradite kako biste zaštitili Vaše poslovanje? Možete zahtevati Vaša prava od druge ugovorne Strane.

Dokazivanje koronavirusa kao događaja Više sile

U Pod-klauzuli 19.1 FIDIC Uslova Ugovaranja, postoji spisak događaja koji spadaju u Višu silu. Ako pročitate taj spisak, shvatićete da je tu pobrojano praktično sve čega možete da se setite (čak i neki događaji kojih se ne biste ni setili), osim „epidemije“ ili „pandemije“. S druge strane, ukoliko pažljivo pročitate, primetićete da se pre spiska nalazi sledeća formulacija: „Viša sila uključuje, ali ne ograničava…“. Ovo znači da spisak događaja i okolnosti koji se navode u FIDIC Uslovima Ugovaranja nije konačan.

Da li se koronavirus može klasifikovati kao događaj Više sile?

Kako možete dokazati da je pandemija Koronavirusa ustvari događaj Više sile, iako pandemija ili epidemija nisu nabrojani na spisku događaja i okolnosti koji prema FIDIC Uslovima Ugovaranja predstavljaju Višu silu?

Prema pod-klauzuli 19.1 FIDIC Uslova Ugovaranja, Viša sila je definisana kao izuzetan događaj ili okolnost:

  1. Koja je van kontrole Strana
  2. Protiv koje Strana nije mogla se obezbedi pre potpisa Ugovora
  3. Koju nakon pojave, Strana nije mogla na razuman način da izbegne ili prevaziđe, i
  4. Koja se u bitnoj meri ne može pripisati drugoj Strani

Kao što vidite iz napred navedenog, određeni događaj ili okolnost mora da ispuni sve uslove od (a) do (d) da bi se smatrala Višom silom.

Jedan važan dodatni uslov je da je Ugovor potpisan pre izbijanja Koronavirusa. U opštem slučaju, pandemija Koronavirusa ispunjava sve uslove Više sile iz FIDIC Uslova Ugovaranja.

Dodatni dokaz: Sertifikat da je Koronavirus događaj Više sile

U zavisnosti od države u kojoj se realizuje Ugovor, svaka Strana ima mogućnost da od lokalne Trgovačke Komore ili Privredne Komore zatraži izdavanje sertifikata o Višoj sili. Na primer, u Kini, kompanije mogu da od Kineskog Saveta za Promociju Internacionalne Trgovine zatraže Sertifikat o Višoj sili. Taj Sertifikat se može upotrebiti za dokazivanje da Strana nije bila u mogućnosti da izvrši dužnosti i obaveze u skladu sa Ugovorom.

Sam po sebi, takav sertifikat nije dovoljan da se dokaže da je određeni događaj Viša sila. Međutim, sertifikat se može koristiti kao dodatni dokaz u odštetnom zahtevu koji Strana podnosi na osnovu nastanka Više sile.

Obaveštenje o nastanku Više sile (Obaveštenje br. 1)

Kada nastane događaj ili okolnost Više sile šta treba prvo uraditi? Obavestiti drugu Stranu.

Prema pod-klauzuli 19.2 FIDIC Uslova Ugovaranja, svaka Strana (Izvođač i Investitor) imaju obavezu da drugu Stranu obaveste ukoliko usled nastanka Više sile neće moći da izvrše bilo koju obavezu u skladu sa Ugovorom. Obaveštenje treba biti dostavljeno u roku od 14 dana od dana kada je Strana postala svesna ili je trebala postati svesna događaja ili okolnosti koja predstavlja Višu silu. Obaveštenje treba da definiše obavezu ili izvršenje koje Strana nije mogla da izvši usled nastanka Više sile.

Sprečavanje obaveze ili izvršenja

Strana će biti oslobođena od obaveza po Ugovoru  dok god je Viša sila sprečava da ih izvršava. Međutim, Viša sila se ne primenjuje na obaveze plaćanja koje bilo koja Strana ima prema drugoj Strani u skladu sa Ugovorom. Ovo znači da sva dospela plaćanja moraju biti plaćena, bez obzira na pojavu Više sile.

Važno je napomenuti da obe Strane imaju obavezu da minimiziraju kašnjenje u realizaciji Ugovora usled Više sile.

Nacrt pisma obaveštenja o koronavirusu kao događaju Više sile

Za Vas smo pripremili nacrt pisma Obaveštenje o koronavirusu kao događaju Više sile. Ukoliko želilte da Vam pošaljemo nacrt, molim Vas da popunite kontakt formu i poslaćemo Vam putem e-mail-a u najkraćem roku.

    Koji je sledeći korak? Obaveštenje o odštetnom zahtevu (Obaveštenje br. 2)

    Kada ste obavestili drugu Stranu o nastanku Više sile, sledeći korak je slanje Obaveštenja o odštetnom zahtevu (Obaveštenje br. 2).

    U skladu sa pod-klauzulom 19.4 [Posledice Više sile] Izvođač ima pravo na:

    1. Produžetak Roka za završetak
    2. Dodatne troškove (pod određenim uslovima), ali ne i na dobit.

    Primena pod-klauzule 8.4

    Dalje, pod-klauzula 8.4 [Produžetak Roka za zavšetak] definiše da Izvođač ima pravo na produžetak Roka za završetak u delu (d) usled:

    „…nepredvidivog nedostatka u dostupnosti osoblja ili Dobara usled epidemije ili državnih mera…“

    Obe gore navedene Pod-klauzule definišu da je Obaveštenje o odštetnom zahtevu potrebno dostaviti u skladu sa pod-klauzulom 20.1.

    Procedura odštetnog zahteva u skladu sa pod-klauzulom 20.1

    Dakle, u skladu sa pod-klauzulom 20.1 Obaveštenje o odštetnom zahtevu je potrebno dostaviti u roku od 28 dana od dana nastanka Više sile.

    Dodatno, u roku od 42 dana od dana nastanka Više sile, Izvođač ima obavezu da dostavi Detaljni odštetni zahtev. Ukoliko Viša sila ima kontinualan efekat, Detaljni odštetni zahtev će se smatrati Privremenim. Izvođač ima obavezu da na mesečnom intervalu dostavlja Privremene odštetne zahteve koji prikazuju akumulirano kašnjenje i/ ili vrednost odštetnog zahteva.

    Kraj delovanja koronavirusa kao Više sile (Obaveštenje br. 3)

    Koronavirus kao događaj Više sile
    Šta treba uraditi kada prođe dejstvo koronavirusa kao Više sile?

    Kada prestane dejstvo Više sile na realizaciju obaveza Strane u skaldu sa Ugovorm, Strana će drugu stranu o tome obavestiti (Obaveštenje br. 3). Za ovo obaveštenje ne postoji vremensko ograničenje u skladu sa Ugovorom.

    Konačni odštetni zahtev treba biti dostavljen u roku od 28 dana od dana prestanka Više sile.

    Produženo neizvršavenje obaveza

    Ukoliko Viša sila uzrokuje produženo neizvršenje obaveza duže od 84 dana, prema pod-klauzuli 19.6 [Raskid, plaćanje i oslobađanje po slobodnom izboru] bilo koja Strana ima pravo da raskine Ugovor davanjem obaveštenje o raskidu.

    Raskid Ugovora će stupiti na snagu 7 dana nakon dostavljanja obaveštenja drugoj Strani.

    Coronavirus as Force Majeure event
    Posle toga možete predahnuti od korone… ili ne.

    Napominjemo da sve gore navedeno u mnogome zavisi od formulacija Posebnih Uslova Ugovaranja, koji se razlikuju za svaki Ugovor.

    Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme Obaveštenja vezano za Višu silu, stojimo Vam na raspolaganju.

    Tim za Odštetne zahteve u građevinarstvu

    Forma za kontakt

    Odricanje od odgovornosti

    Sve navedeno u blogu iznad predstavlja mišljenja i zaključke autora, osim ukoliko nije drugačije navedeno. Informacije u ovom blogu nisu i ne mogu se smatrati pravnim savetima u bilo kojoj situaciji. Autor je obezbedio linkove samo za informaciju i ne usvaja niti ugrađuje sadržaj.

    Ovaj dokument je pripremljen od strane Tima za Odštetne zahteve i namenjen je samo u informativne svrhe. Sadržaj ovog dokumenta je opšte prirode i ne sme se primenjivati na konkretne okolnosti. Iako preduzimamo sve mere predostrožnosti kako bi informacije u ovom dokumentu bile tačne i ažurne, ne treba ih koristiti kao osnovu za investicije, komercijalne, profesionalne ili pravne odluke.

    Informacije u ovom dokumentu ne mogu biti alternativa pravnom, medicinskom, finansijskom, poreskom, računovodstvenom ili bilo kom drugom savetu kvalifikovanog stručnjaka, predstavnika države ili zdravstvene organizacije. U svakom slučaju, treba da konsultujete kvalifikovanog stručnjaka, nadležnog predstavnika države i/ ili zdravstvene organizacije.

    Tim za odštetne zahteve ne prihvata bilo kakvu odgovornost za odštetne zahteve, direktnu, indirektnu, podrazumevanu, zakonsku i/ ili posrednu štetu, uključujući bez ograničenja poslovni gubitak, štetu ili gubitak profita, prihoda, proizvodnje, očekivanih ušteda, poslovanja, ugovora, komercijalne mogunosti ili dobre volje usled upotrebe ovog dokumenta ili njegovog dela. Nijedan deo ovog dokkumenta ne može biti kopiran delom ili u celini bez izričite pisane dozvole.

    Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *